Thursday, June 28, 2012

~Homemade Sos Ala-Ala Peri-Peri Sos~

Bile asik tengok blog masakan.  Courf bleh termimpi2 tau.  Camtu jugak kalo dah dah teringin sangat nak makan sumtin.  Bukan setakat mimpi.  Tengok semua bende depan mate pooon bleh terbayang makanan tu.  Penah sekali tu teringin sangat nak makan Kulit ayam KFC yang rangup tu.  Dalam kelas tengok lecturer poooon dah macam ayam KFC.  Pergggggggggggghhhh.  Parah2...

Hari tu terngiang2 sos peri-peri nandos yang pedas tu.  Pastu courf cari la resepi die.  Macam senang jek.  Haaaaaaaaaaaa hari nik semua bahan ade.  So, terus buat.  Ni courf tempek gambar2 die. 


Mengoreng cili

 Kasi cool down dlu sblum masuk dalam botol

 Botol sos yang tak pakai dah.  Recycle blik

Sos yang telah siap di masukkan kedalam botol.  1st trial wat sikit dlu.

Dah bagi betis... Peha yang di geget nye...

Lame kaaan tak cite sal anak2 buluz kat blog.  Hari nik nak cite seko kucing bername Tom nik.  Dah beso pooon die nik.  Dah jadi bujang pooon.  Ari tu saje la bagi die kuar sikijap.  Haaaaaaaaaaa.  Ambik ko.  Dah kuar skali nak kuar lagi, dan lagi, dan lagi.  Tak kasi kuar mule la nak mengeow kuat2.  Kunun2 protes la tu.  Semalam pulakdie jatuh kan telur kat atas almari kat dapur.  Amboi2... Dah bagi betis nak peha pulak.













Laksam kali ke-2

Sebulan lepas dah try masak laksam nik.  Kuah die menjadi, laksam die hampeh sikit.  Hari nik buat laksam lagi untuk berbuke.  Kali ni pakai resepi len pulak. Sebab resepi ni la laksam bertambah hampeh.  Bile cek balik rupe nye salah.  Kuantiti tepung beras mesti lebey banyak dari tepung gandum.  Haaaaaaa.  Patut mase tuang tu rase len macam jek.  Malas nak pikir.  Baring kijap tunggu ibu balik tanye pendapat ke-2 pulak.   Pas ibu balik jek ibu yang tolong settle kan laksam tu pastu baru pas kat courf balik. 

Resepi:

Kuah Laksam

* 1 inci Halia
* 5 biji bawang merah
* 2 biji bawang putih
Ikan (6 ekor)
2 keping asam gelugor
5 cawan santan (lebih pooon tak pe... ikot nak pekat mane)
Daun kesum
Sesudu lada hitam
Garam secukupnya

Laksam

2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
Garam secukupnya
Air secukupnya.

Sambal
6 cili padi
2 cili merah
2 biji limau kasturi
sedikit garam

Ulam

Daun kesum
Kacang panjang
Taugeh
**nak variety kan lagi pooon boley


Cara membuat kuah:
  1. Bahan (*) ditumbuk atau di kisar.
  2. Ikan di rebus bersama asam gelugor dan sedikit garam.  Setelah itu ambil isinya dan kisar.  Macam courf isi dan tulang di kisar asing. 
  3. Panaskan minyak.  Masukkan bahan yang di tumbuk tadi.  Selepas itu masukkan isi ikan yang telah dikisar.
  4. Kemudian masukkan santan.  Masak lame sikit supaye tak cepat basi.
       Siap



Cara membuat laksam:

  1. Semua bahan di gaul rata.  Jangan terlalu pekat atau cair ek.
  2. Panaskan tempat kukusan.  Tuang adunan ke dalam tudung periuk dan masukkan kedalam tempat kukusan.  Tutup.                                               
  3. Selepas masak.  Laksam di gulung dan digunting.
Cara membuat sambal

Cili padi dan cili merah di tumbuk. Masukkan sedikit garam dan perahan limau kasturi.
**Ini alternatif untuk orang yang tak boley makan sambal belacan macam courf.

 Ini gambar setelah tambah 3 kli.  Lapooo sangat sebab tu terlupe nak snap pic 1st tu.