Tuesday, July 10, 2012

Oh Kuih Lopes

Last month courf ae try nak wat kuih lopes nik.  Tapi sebab ikot 2 3 resepi, die x menjadi.  Tak jadi nye sebab courf pegi tanak lame2 sampi die jd cam bubur.  Ingat lepas tanak tu nak kukus. Tapi dah jadi macam bubur.  Makan pooon macam bubur jugak la. Nasib sedap.  Ade rase.

Pagi tadi sambil bace buku Change sambil courf buat kuih lopes nik.  Mule2 bile kuar kan dari periuk. Macam tak jadi tapi bile dah letak kelape. Eh... Eh... canteq la.  So, courf buat lebih tuk ibu and ayah breakfast and bawak bekal.  Wiwit.  

Ade baki lagi beras pulut tu courf buat makan tuk petang ni pulak.



Resepi:  Kuih Lopes

Bahan-bahan:

Beras pulut
Pandan.
Kapur makan
Gula melaka
Pewarna hijau (tak nak gune pooon xpe)
Kelapa putih (nak bg kuih nmpk canteq)
Garam
Daun kelapa
Tali rafia
Cara-cara:

1. Rendam beras bersama air kapur. Masukkan pewarna. **Courf rendam pakai air pandan sebab tak masukkan pewarna hijau.  Kalau boleh rendam 3 ke 4 jam la. 
2. Basuh beras. Toskan.
3. Kerat daun pisang dalam 3 inci.  Nak lagi besar pooon xpe.  kemudian layur kan atas api.  Courf pemalas so, rendam dalam air panas jek.
4. Lipat daun pandan ke bentuk 3 segi.  Masukkan beras kemudian lipat untuk tutup daun pisang supaye beras tak terkeluar.  Ketat2 ok.  Lepas tu ikat dengan tali rafia.  ***Courf buat 3 biji baru ikat. senang.
5. Rebus dalam mase 4-5 jam.
6.  Kelapa tadi gaul dengan garam.  *** Courf stim die sekejap.
7. Angkat beras pulut yang dah di rebus. Toskan. Apabila dah sejuk golekkan atas kelapa tadi.
8. Untuk gula pulak.  Cairkan gula melaka dengan air sedikit.  Masukkan daun pandan untuk bau yang wangi.  Bile dah siap.  Boleh di hidang bersame beras pulut yang telah di golekkan dengan kelape tadi.

...MAKAN...

Ikat cincai

Kuih lopes yang dah siap. Nyum... nyum...