Monday, October 15, 2012

~ MERAJUK ~Sile angkat tangan untuk sesiape yang suke merajuk??? Sile angkat tangan dengan tegak.  Heeeeeeeeeeeee.  Sayeeeeeee.  Courf pooon.  Tapi courf merajuk tak lame.  Selalu courf didik hati kalau nak merajuk jangan lame2. Sebab merajuk ni adalah salah satu penyebab penyakit hati. Kalau nak merajuk pooon courf merajuk manja + gewdik je.  Sebenar nye merajuk ni tak seronok mane pooon tau.  Sebab kite berada dalam keadaan 'emosi tak stabil'. Bile emosi tak stabil, biasanya benda yang tak elok la yang akn terjadi. 

Merajuk ni sinonim dengan kaum wanita.  Tapi boleh juga berlaku kepada kaum lelaki.  Sama ada tua mahupun muda. 

Ibu merajuk dengan anak.  Anak merajuk dengan ibu bapa.  Kawan merajuk dengan kawan.  Isteri merajuk dengan suami. 

Bile orang merajuk dengan kite, hati pooon rase tak tenang.   Lagi2 kalau yang merajuk tu orang yang kita sayang.  Kalau kita tahu sebab musabab kenapa die merajuk mungkin kite boleh mintak maaf.  Tapi kalau tibe2 merajuk tanpa kita tahu sebab nye.  Dalam kepale ligat fikir eh... eh... Salah aku ke??? Apa aku buat sampai die merajuk???   

Ade sesetengah orang, 'MERAJUK' dijadikan senjata untuk mendapatkan sesuatu.  Itu SELFISH ok. Ade jugak yang merajuk kerana kuat cemburu.  Ooooooh. Ini tak elok. Mungkin boleh terjadi nye perang dunia. Golongan macam ni biase nye pikir perasaan dowank je.  Sikit2 nak merajuk.  Tak puas hati merajuk.  Tak puas kan hati die pooon nak merajuk. 

Kadang2 ada orang yang merajuk ni sebab die tak nak tunjuk marah die dengan cara yang jelas.  Atau mungkin juga die tak suke marah2 jadi merajuk dan meminggirkan diri adalah jalan terbaik daripada marah dan mengeluarkan perkataan yang bukan2 yang akan kite kesali nanti.  

Macam courf cakap tadi, kalau nak merajuk biar lar merajuk manja.  Merajuk sikit2 sudah la.  Kalau asik merajuk jek orang pooon naik menyampah.  

Tapi di ingatkan jugak.  Bile ade orang merajuk dengan kite mungkin ini adalah masa kite buka telinga dan tajamkan pendengaran mendengar keluhan dan ketidakpuashatian die.  Mungkin adakalanya kita terlupa dan terleka dengan sikap acuh tak acuh kita tentang perasaan die slame ni dan sebab itu die merajuk.  


kerana MERAJUK keluarga jadi pecah belah...
kerana MERAJUK hubungan ibubapa dan anak renggang...
kerana MERAJUK adik beradik masam muka...
kerana MERAJUK sahabat jadi musuh...
kerana MERAJUK pasangan bercerai berai...
jadi bile kita nak merajuk, cubalah pujuk hati supaya tidak merajuk...
kerana MERAJUK merugikan dan memutuskan silaturahim yang tak sepatutnya terjadi...
dan untuk orang2 tertentu, cubalah sekali sekala ambil berat perasaan orang...